ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΕΤΡΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ Κ-19 …………………………………

 

Συνέντευξη στην Ελλαδική ιστοσελίδα SDNA.gr παραχώρησε ο πρόσφατα προσληφθείς αναλυτής της ομάδας Κ19 του Απόλλωνα, Πέτρος Χατζηνικολάου. Ο Πέτρος αποτελεί παράδειγμα θαυμασμού καθώς παρά τα κινητικά του προβλήματα που του προκάλεσε ένα ατύχημα πριν μερικά χρόνια, συνέχισε να ονειρεύεται και να πετυχαίνει στην μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο.

Ο Πέτρος Χατζηνικολάου παραδίδει μέσω του SDNA ένα μάθημα ζωής, αποδεικνύοντας με το παράδειγμα του πως ό,τι και αν σου συμβεί, αν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε η επιτυχία είναι μονόδρομος. Και όσο μεγαλύτερη η αγάπη, τόσο πιο εύκολα θα ξεχωρίσεις. Απολαύστε τον…

Ακολουθώντας την ανάπτυξη και την πρόοδο του ποδοσφαίρου, τις καινοτόμες μεθόδους και προοπτικές που αυτό προσφέρει σε όσους το αγαπούν και ασχολούνται μαζί του, ο Πέτρος Χατζηνικολάου κατάφερε να… καινοτομήσει στον Απόλλωνα Λεμεσού!

Σε συνεργασία με τα τμήματα υποδομής του κυπριακού συλλόγου, ο 34χρονος Πέτρος ουσιαστικά ίδρυσε το τμήμα ανάλυσης, το οποίο προς το παρόν στελεχώνει αποκλειστικά ο ίδιος και για λογαριασμό της ομάδας Κ19.

Με τη δουλειά του, τις παρουσιάσεις και τις ιδέες του, ο Πέτρος Χατζηνικολάου έχει καταφέρει, μάλιστα, να κερδίσει την εκτίμηση πολλών συναδέλφων, προπονητών και μη, προσφέροντας στο κυπριακό ποδόσφαιρο νέες προοπτικές.

Το SDNA τον ανακάλυψε λόγω της πρόσφατης συμμετοχής του στα σεμινάρια για το πτυχίο προπονητικής UEFA A και χάρη στο παρακάτω video της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως… «Ο Πέτρος στέλνει το μήνυμα πως κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να σε κρατήσει μακριά από κάτι που πραγματικά θέλεις να κάνεις και αγαπάς».

 

Ποιο είναι το εμπόδιο αυτό; Ένα ατύχημα πριν 14 χρόνια, καθήλωσε τον Πέτρο Χατζηνικολάου σε αναπηρικό αμαξίδιο, γεγονός που ωστόσο δεν του αφαίρεσε επουδενί τη θέληση να δραστηριοποιηθεί γύρω από αυτό που αγαπά: το ποδόσφαιρο. Μπορεί να σταμάτησε να αγωνίζεται, με τελευταία του ομάδα τον Εθνικό Άσσιας, αλλά δεν άφησε ποτέ πίσω του την αγάπη του για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο και έτσι απέκτησε διπλώματα προπονητικής.

Στην αρχή της κουβέντας μας, περιγράφει τα φετινά επιτεύγματα της ομάδας Κ19 του Απόλλωνα. Δικαιολογεί τη «μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα» με το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της σεζόν, πολλοί παίκτες προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτός είναι ούτως ή άλλως ο σκοπός μιας ακαδημίας». Από την άλλη, η συμμετοχή (παρά την ήττα) στον τελικό του Κυπέλλου, αποδεικνύει για τον Πέτρο τις δυνατότητες των «μικρών» του Απόλλωνα.

Η συζήτηση στράφηκε μετά στον ρόλο που προτιμά. «Οι πρώτες σκέψεις ήταν για παρακλάδια της προπονητικής, λόγω των κινητικών μου προβλημάτων», εξηγεί και συνεχίζει: «Τώρα, στην πορεία, θα ήθελα να δοκιμάσω, εκτός του αναλυτή, και άλλα πόστα, όπως για παράδειγμα το τμήμα scouting ή ως βοηθός προπονητή». Όταν τον ρωτάμε, όμως, για τη θέση του πρώτου προπονητή, λαμβάνουμε μια διαφορετική απάντηση: «Δύσκολο… Δεν το βλέπω εφικτό. Δεν ξέρω ποιοι θα μπορούσαν να εμπιστευτούν κάτι τέτοιο» και με τον όρο «ποιοι» διευκρινίζει πως εννοεί διοικήσεις συλλόγων.

Photo: Ο Πέτρος Χατζηνικολάου παρουσιάζει στους παίκτες της Κ19 του Απόλλωνα Λεμεσού την ανάλυση επικείμενου αντιπάλου τους.

Η επικοινωνία μαζί του μάς δίνει, πάντως, και την ευκαιρία να μιλήσουμε για το κυπριακό ποδόσφαιρο, σε επίπεδο συλλόγων και Εθνικής ομάδας.

Δηλώνει αισιόδοξος και αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή των ομάδων της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ιδίως δε του Απόλλωνα Λεμεσού, που μετρά τέσσερις εισόδους στους ομίλους του Europa League τις τελευταίες έξι σεζόν, αλλά και του ΑΠΟΕΛ, που διακρίνεται στο Champions League. Όπως αναφέρει, επιπλέον, πρόοδος παρατηρείται και σε επίπεδο προπονητικής εκπαίδευσης. «Υπάρχει μια προσπάθεια από την σχολή προπονητικής να ανεβεί το επίπεδο και στους τεχνικούς. Υπάρχει γενικότερα μια προσπάθεια και ένα πλάνο, αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα».

Παρόμοια αισιοδοξία δεν υπάρχει, πάντως, και για την πορεία της Εθνικής ομάδας, αφού ο Πέτρος Χατζηνικολάου εντοπίζει μια… αδυναμία των Κυπρίων ποδοσφαιριστών να διακριθούν στους εκάστοτε συλλόγους τους και άρα να βρουν ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν.

«Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Όμως, όλα ξεκινούν από τους Κύπριους προπονητές και τις ακαδημίες, που πρέπει να γαλουχήσουν παίκτες που να έχουν σωστή τεχνική, τακτική, να είναι και σωστοί χαρακτήρες. Στο τέλος, θα πρέπει ο Κύπριος να είναι αντάξιος του ξένου για να προτιμηθεί.

Ταλέντο υπάρχει στην Κύπρο, όμως χρειάζεται περισσότερη υποδομή, ακαδημίες και όλα ξεκινούν από τους Κύπριους προπονητές», αναφέρει κλείνοντας.

Κατέχει γνώσεις, ιδέες, σιγά σιγά και τα απαραίτητα διαπιστευτήρια διπλώματα, ώστε να ανοίξει την πόρτα μιας όμορφης και ενδιαφέρουσας καριέρας. Πολλοί στη θέση του θα είχαν ήδη ξεκινήσει τα όνειρα (αν όχι και τα πλάνα) για… μετακόμιση στο εξωτερικό, εκεί όπου οι αγορές μπορούν να προσφέρουν περισσότερα και να ανταποδώσουν σε όποιον δουλεύει μεθοδικά και έχει τα προσόντα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν βρίσκεται και στις σκέψεις του Πέτρου Χατζηνικολάου. «Δύσκολο, δύσκολο… Καταρχάς, πρέπει γενικά να πηγαίνουμε σιγά-σιγά, σταδιακά. Αλλά και πάλι δεν το βλέπω, δεν έχουμε πολλούς Κύπριους προπονητές που πήγαν στο εξωτερικό εξάλλου».